+30 693 2869 337 | +30 693 6463 584
Σόλωνος 10, Ηγουμενίτσα

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ο βελονισμός είναι ένα από τα βασικά κομμάτια της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής .Τα υπόλοιπα είναι η διάγνωση  , η κινέζικη βοτανοθεραπεία , το μασάζ  Tuina και η βεντουζοθεραπεία .

Αποτελεί ολοκληρωμένο σύστημα θεραπείας και διάγνωσης και ανήκει στις ολιστικές επιστήμες υγείας .Η ιστορία του ξεκινάει πριν 4000 χρόνια στην Κίνα και τα τελευταία 150 χρόνια διαδόθηκε σε όλο το κόσμο.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη θεραπευτική τεχνική , η οποία βασίζεται στην τοποθέτηση πολύ λεπτών βελονών σε καθορισμένα σημεία του σώματος που λέγονται βελονιστικά σημεία .Η βελόνα είναι μιας χρήσης , συνήθως από ατσάλι ΔΕΝ εμποτίζεται σε κάποια ουσία και η εφαρμογή της είναι σχετικά ανώδυνη . Ο συνδυασμός των βελονιστικών σημείων επιφέρει το αντίστοιχο θεραπευτικό αποτέλεσμα .

Σκοπός του βελονισμού είναι η ώθηση του ίδιου του οργανισμού να θεραπεύσει τον εαυτό του αντιμετωπίζοντας τη ρίζα του προβλήματος και όχι το σύμπτωμα .

Στις χρόνιες παθήσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικό απ΄τη δυτική ιατρική και λειτουργεί εκεί που η φαρμακευτική αγωγή αδυνατεί να επιφέρει τα επιθυμητά θεραπευτικά αποτελέσματα .

Η βελονιστική θεραπεία αποτελείται συνήθως από 8-12 συνεδρίες και το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι συνήθως αθροιστικό και μακροχρόνιο .Η εφαρμογή δεν αποτελεί εμπόδιο σε τυχόν άλλη φαρμακευτική αγωγή , αντίθετα κάποιες φορές ενισχύει τη δράση της .

Στο Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής Θεσπρωτίας συνδυάζουμε σχεδόν πάντα το βελονισμό με θεραπευτική μάλαξη, ηλεκτροβελονισμό και βεντουζοθεραπεία  για πιο άμεσα και μακροχρόνια αποτελέσματα .

Χρησιμοποιείται ως βασική θεραπεία σε περιπτώσεις :

Κεφαλαλγίας (πονοκεφάλου) , ημικρανίας , νευραλγίας τριδύμου, αυχενικού συνδρόμου , άλγος ωμοπλάτης και σύνδρομο παγωμένου ώμου , οσφυαλγίας , ισχιαλγίας , οστεοαρθρίτιδας , ινομυαλγίας, αθλητικών κακώσεων, δυσκοιλιότητας , κολίτιδας, αλλεργικής ρινίτιδας, ιγμορίτιδας, απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες , νικοτίνη και αλκοόλ, σε διαταραχές περιόδου και έμμηνου ρήσεως . 

Ως συμπληρωματική / συνδυαστική / ενισχυτική θεραπεία σε περιπτώσεις :

Ψυχολογικής αστάθειας όπως αϋπνία, φοβία, άγχος, κατάθλιψη...

Νευρολογικών παθήσεων όπως παράλυση άκρων, σπασμούς, Parkinson , Alzheimer , Σκλήρυνση κατά πλάκας …

Παθήσεων γαστρεντερικού συστήματος όπως γαστρίτιδα (χρόνια), έλκος στομάχου/δωδεκαδαχτύλου, έμεσης, ανορεξίας, παχυσαρκίας, εντερίτιδας, χρόνιας διάρροιας, νόσος του Crohn…

Σε ΩΡΛ παθήσεις όπως εμβοές , ίλιγγος ...

Σε παθήσεις αναπνευστικού συστήματος όπως χρόνια βρογχίτιδα, άσθμα , ΧΑΠ…

Σε παθήσεις ουρογεννητικού συστήματος όπως υπογονιμότητα, γυναικολογικές διαταραχές, εμμηνόπαυση , στυτική δυσλειτουργία , πρόωρη εκσπερμάτωση …

Σε δερματοπάθειες όπως έρπητας ζωστήρας, ψωρίαση, ακμή …

Στην κοσμητική ιατρική όπως κυτταρίτιδα, ρυτίδες, αντιγήρανση , αναζωογόνηση …

Τέλος λίγα λόγια για την εκπαίδευση στο βελονισμό και από ποιους θα πρέπει να ασκείται . Στη χώρα μας υπάρχει ένα πολύ αόριστο και γκρίζο τοπίο όσο αφορά την εφαρμογή του βελονισμού . Εξασκείται από πολλά άτομα που έχουν ελλειπή ή ελάχιστη γνώση του αντικειμένου που όχι μόνο δεν θα έχουν το αναμενόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα αλλά αποτελούν και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία . Στο παρελθόν άτομα διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, φυσιοθεραπευτές , νοσηλευτές κ.τ.λ παρακολουθούσαν 2-3 σεμινάρια βασικής εισαγωγικής ύλης και βαφτίστηκαν βελονιστές προτρέποντας το κόσμο να κάνει βελονισμό για να κόψει το τσιγάρο ή να αδυνατίσει γιατί απλά αυτό ΄΄πουλούσε΄΄ με αποτέλεσμα το 2018 η χώρα μας να μη γνωρίζει και να μην εμπιστεύεται μια θεραπευτική πρακτική χιλιάδων χρόνων που εφαρμόζεται σε όλο το πλανήτη .

Η βασική εκπαίδευση στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και το βελονισμό είναι τριετής (τουλάχιστον) και η μελέτη της  για πάντα ! Δεν έχει καμία σχέση με την δυτική ιατρική  ούτε στην αντίληψη της ασθένειας , ούτε στη φυσιολογία ,ούτε στη παθολογία και σίγουρα όχι στην αντιμετώπιση της πάθησης .

Ράπτης Βασίλης , Ολιστικός Ιατρός