+30 693 2869 337 | +30 693 6463 584
Σόλωνος 10, Ηγουμενίτσα

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Η ομοιοπαθητική είναι μια φυσική μέθοδος θεραπείας που ανακαλύφθηκε το 1810 από τον Samuel Hahnemann  και ασκείται με μεγάλη επιτυχία σε όλη την υφήλιο .

Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί φάρμακα που οι πρώτες ύλες της είναι από το φυτικό, ζωικό, ορυκτό πλούτο και παρασκευάζονται με ειδικές διαδικασίες αραίωσης και δυναμοποίησης ώστε να μην έχουν καθόλου παρενέργειες ή τοξικότητα .

Ονομάζεται ομοιοπαθητική επειδή τα ομοιοπαθητικά φάρμακα όταν χορηγηθούν σε υγιής οργανισμούς και σε επαναλαμβανόμενες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που μπορούν να θεραπεύσουν όταν χορηγούνται σε ασθενείς που εμφανίζουν τα ίδια αυτά συμτπώματα .

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δρουν ολιστικά , στο σύνολο των συμπτωμάτων που εμφανίζει ο ασθενείς και σε όλα τα επίπεδα υγείας του οργανισμού υποβοηθώντας και υποκινώντας την αυτοθεραπεία του ατόμου .

Το θεραπευτικό φάσμα των ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι τεράστιο καθώς χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές παθήσεις οξείες ή χρόνιες , σε κακώσεις , σε τραυματισμούς, σε εγκαύματα , σε παθήσεις του πεπτικού , αναπνευστικού, καρδιακού, νευρικού, ουρογεννητικού, μυοσκελετικού συστήματος .Μπορεί με ασφάλεια να χρησιμοποιηθεί σε νεογγέννητα, εγκυμονούσες , θηλάζουσες , υπερήλικες και μικρά παιδιά.

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι απόλυτα εξατομικευμένο στο σύνολο των συμπτωμάτων και παθήσεων του εκάστοτε ανθρώπου γι΄αυτό είναι απαραίτητη η λεπτομερής λήψη ομοιοπαθητικού ιστορικού .

Πλεονεκτήματα της ομοιοπαθητικής αγωγής και θεραπείας

  • Προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα χωρίς παρενέργειες
  • Δεν θεραπεύει συμπτώματα και δεν καταστέλλει την ασθένεια αλλά θεραπεύει ασθενείς στο σύνολο των συμπτωμάτων
  • Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ,λόγω του τρόπου παρασκευής τους είναι αβλαβή, μη τοξικά σε αντίθεση με πολλά χημικά φάρμακα
  • Δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις όπου η κλασική ιατρική δε διαθέτει τρόπους αντιμετώπισης παρά μόνο συμπτωματική αγωγή για καταστολή των συμπτωμάτων όπως σε περιπτώσεις ημικρανίας, πεπτικές διαταραχές, κεφαλαλγίας …
  • Δίνει λύση σε πολλές ψυχοσωματικές παθήσεις όπου ο συσχετισμός και η αλληλεπίδραση είναι κάτι άγνωστο στην κλασική ιατρική .
  • Είναι πολύ πιο οικονομική σε πολλές περιπτώσεις απ΄ότι η χρόνια χημική αγωγή και για τον ασθενή αλλά και για το σύστημα υγείας

Μειονεκτήματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας

  • Η δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερεί περισσότερο απ΄ότι η δράση των χημικών φαρμάκων
  • Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής λαμβάνει χρόνια αγωγή ή συνδυασμό φαρμάκων απαραίτητα για την διατήρηση της υγείας του , η δράση του ομοιοπαθητικού  φαρμάκου θα είναι μειωμένη, επηρεασμένη ή μπορεί να μη δράσει και καθόλου .
  • Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι πολύ ευαίσθητα και καταστρέφονται εύκολα αν δεν συντηρηθούν όπως πρέπει
  • Η διανομή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων σε πολλές χώρες ,όπως και στην Ελλάδα , είναι ελλιπής και τα σημεία πώλησης ελάχιστα .

Η ομοιοπαθητική ,όπως και κάθε ιατρική θεραπεία δεν είναι πανάκεια και το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες όπως την γενική κατάσταση του οργανισμού , την χρονιότητα της ασθένειας , άλλες αγωγές που λαμβάνει ή έχει λάβει στο παρελθόν, τη θέληση του ασθενή να αλλάξει τα παθογόνα αίτια που προκάλεσαν την ασθένεια , την ικανότητα του θεραπευτή , το εξωτερικό περιβάλλον και πολλά άλλα .

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ομοιοπαθητική στις μέρες μας είναι η αμφισβήτηση και η αρνητικότητα από την ευρύτερη ιατρική/ θεραπευτική κοινότητα. Από άτομα ημιμαθείς ή παντελώς άσχετους με το αντικείμενο που όχι απλά έχουν άποψη , αλλά διαστρεβλώνουν την αλήθεια για τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων , μειώνοντας και απαξιώνοντας το έργο μας .

Αυτή τη στιγμή, χωρίς να υπολογίσουμε την Ινδία όπου είναι πολύ διαδεδομένη αλλά δεν έχουμε ακριβή στοιχεία , περίπου 280 εκατομμύρια άνθρωποι ακολουθούν ομοιοπαθητική αγωγή . Αν αυθυποβάλλονται μαζικά όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε διάφορα μέρη του πλανήτη ή αν αυθυποβάλλονται τα ζώα, τα φυτά ή τα μωρά να μας εξηγήσουν το τρόπο σαν παντογνώστες που είναι !

Ράπτης Βασίλης , Ολιστικός Ιατρός